Mikor szakápoló, mikor gondozó?

Amikor felmerül bennünk annak a gondolata, hogy családtagunkról jól megszokott környezetében szeretnénk a továbbiakban gondoskodni, elfog a kétely, vajon hogyan tudjuk a biztonságos kórházi ellátás körülményeit otthonunkban biztosítani, kitől tudunk ehhez segítséget kérni. Mikor szakápoló, mikor gondozó? Ha már eldöntöttük, hogy mindenképp nyugodt otthoni körülmények között folytatjuk a lábadozást, és a házi ápoláshoz, gondoskodáshoz mindenképp segítséget kérünk, mindannyian a legjobb megoldásra törekszünk és a legjobb szakembert szeretnénk családtagunk mellett tudni, akit otthonunkban is szívesen látunk.

Szakápolóra abban az esetben lehet szükségünk, ha a beteg otthoni ellátása alatt is elengedhetetlen, akár már a kórházban elkezdett kezelések, infúziós terápia, meghatározott időközönkénti katéter csere, kötözés, sebellátás, sztómaellátás. Egyes speciális esetekben a szakápoló jelenlétére a nap 24 órájában szükség lehet, mint például tartós fájdalomcsillapítás, folyamatos infúziós kezelés alatt. Ilyen esetekben azonban érdemes végiggondolni, hogy nem túl nagy kockázat-e a beteg intézményi kezelését az otthonában folytatni. Szakfeladatok ellátása esetén is jobb, ha olyan ápolót tud biztosítani a házi ápolási szolgáltatást nyújtó szolgáltató, aki jártas otthoni és intézményi ellátásban egyaránt, és kellő rutinnal rendelkezik ahhoz, hogy vészhelyzet esetén tudja, mi a teendő, ha egyedül van egy beteggel, szaksegítség nélkül egy lakásban és hová fordulhat, kit kell értesítenie.

Szakápolói segítséget igényelhetünk háziorvosunktól, területileg illetékes otthoni betegápolást végző cégektől, akik akár az egészségbiztosítás keretein belül, akár önfinanszírozó formában el tudják látni az egyes szakfeladatokat. Amennyiben egy nem OEP finanszírozott otthonápolási szolgáltató mellett döntünk, szintén érdemes előre átgondolni, hogy miben lesz szükségünk segítségre az otthoni ellátás alatt. Ennek főként anyagi megfontolásból lehetnek előnyei, mert a gondozói és szakápolói óradíjak az egyes cégeknél különbségek lehetnek. Vegyünk egy példát: Alzheimer-kórban szenvedő nagymamámról szeretnénk gondoskodni, aki egyedül lakik otthonában, nagyon jó fizikai állapotot tudhat magáénak, de már nem lehet egyedül hagyni, mert ha elindul a boltba, már nem talál haza, gyógyszereit úgy és akkor szedi be, amikor éppen eszébe jut, akár naponta többször is bevenné a reggeli gyógyszereket. Már keveset eszik-iszik, havonta infúziós folyadékpótlás szükséges. Ilyen esetben pl. egy 24 órás gondozói felügyelet lehet megfelelő, mert az otthoni ápolásban dolgozó gondozók kiválóan ismerik a leggyakoribb betegségek között számon tartott dementia-t (szellemi leépülést), azok tüneteit, lefolyásukat és a tapasztalataik alapján remekül tudják kezelni az ilyen állapotban lévő betegeket. Többnyire csak az infúziós kezelés idejére szükséges szakápolói segítséget igényelnünk.


+36 30 420 46 28
info@gondozok.hu
Ügyfélszolgálat H-P: 9:00 – 17:00
Levelezési cím: 2120 Dunakeszi, Huszka Jenő utca 47. fsz./2.
Irodánk elérhetősége: 1034 Budapest, Pünkösdfürdő utca 52-54.